Sunday, December 27, 2009

manusia@insan

maaf andai aku tersalah ......
aku hanya melahirkan utusan hati .

apalah yang sebenarnya nak dibangakan dengan hidup . kecil pada pandangan umum , manusia yang jahil ttg banyak perkara .itu yang dapat aku jelaskan ttg dri ini . kalau la ada yang bertanya apa yang aku harus banggakan ttg dri nie , sudah tentu aku akan diam membisu . nikmat yang diberi sudah tentu  cukup tuk dijadikan bukti bhwa aku adalah orang yang kurang bersyukur . klau la manusia x diberi sifat materialistik , sdh tentu rta2nya dapat menysun rapi jadual akhirat dan dunia dgn baik .smuanya dapat diseimbangkan .
bila pikir2 balik , dimana ruang untuk manusia akhir zaman diakhirat nnti .
walaupun pada hakikatnya umat ini diberi kelebihan , dengan mudahnya untuk mandapat ganjaran pahala dari ALLAH . tp apa yang aku lihat dan aku alami , kita banyak mensiakan2 apa nikmat yang diberi .
berapa ramai yang mentelaah KITAB SUCI seperti mana yang dia mentelaah sewaktu dia henduk menduduki peperiksaan . Berapa rmai pula yang menjadikan MUKJIZAT YANG DIWARISI sebagai panduan seperti mana dia takutkan undang2 dunia .
berapa ramai yang takutkan ALLAH seperti mana dia tkutkan undang2 sehinggakan bila nampak polis ja , cepat2 dia pakaikan tali pingang keledar . punya la takut kena saman .
klu nak dihtung terlalu banyak untuk aku senaraikan satu persatu ...

cukuplah aku simpulkn disini bhawa aku insan hina .
x punya apa2 . lemah dalam segala cara .
dan aku harap ada yang dapat menjadi sahabt dlam menbhaskan isu ini.
 sahabat2ku , kau insan istimewa . bantu dan tegurlah andai aku punya slah .